Hollókő és Eger

Budapesttől mintegy 100 km-re észak-keletre fekszik a Cserhát vidékének legbájosabb fekvésû községe, Hollókő, amely néprajzi és népmûvészeti vonatkozásban egyedülálló értékeket őrzött meg.

A falu 67 védett épülete jellegzetes, kontyolt nyeregtetős parasztház, melyet áttört faragással díszített deszkamellvédes tornácok kereteznek. Jól megfigyelhető a hagyományos középkori faluszerkezet; az egyetlen hosszú utca két oldalára merőlegesen keskeny telkek futnak le. A település közepén, mint egy kis “szigeten” áll a falu temploma. A fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus templom 1889-ben épült. Az alig 400 lelkes település lakói a palócok. Különleges nyelvjárásuk mellett őrzik, ápolják hagyományaikat, színes, gazdagon díszített népviseletüket.- Eger szép barokk város Budapesttől mintegy 120 km-re. A törökök 1687-ben végleg elhagyták a várost, de számos épületet, dzsámit, fürdőt és minaretet hagytak hátra.

Borkultúrája sok száz éves múltra tekint vissza. A Bikavér és az Egri Leányka a legismertebb borai a városnak. A kiránduláson megismerkedünk a város nevezetességeivel és meglátogatunk egy pincét is, ahol borkóstolón veszünk részt.